Depremde ölü sayısının resmi rakamların 5 katı olduğu iddiası;

Depremde ölü sayısının resmi rakamların 5 katı olduğu iddiası

Afet Uzmanı Dr. Kubilay Kaptan, Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremlerde ölü sayısının açıklanan resmi rakamların 5 katı olduğunu iddia etti....

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası enkazların iki hafta sonra kaldırılmaya başlanması “enkazdaki cenazelerin kaybolduğu” iddialarını gündeme getirdi.

Enkaz başında bekleyen vatandaşlar, yakınlarının cansız bedenlerine dahi ulaşamadıklarını dile getirirken, bu durum afete müdahale eden ekiplerin koordinasyon eksikliği olarak yorumlandı.  

 

AFET UZMANI KAPTAN: 5 KATI İNSAN ÖLDÜ

Afet Uzmanı Dr. Kubilay Kaptan ise yaşamını yitirenlerin sayılarına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Kaptan, “1999 Marmara depreminde de resmi olarak açıklanan ölü sayısı 17 bin 480 idi. O zamana ait raporlara bakarsanız, gayri resmi ölü sayısı ise 65 bin civarlarındaydı” dedi ve şu bilgileri paylaştı:

 “Bu tahmin, dünyadaki bilimsel birtakım yöntemlere dayanıyor. Benim kendi öngörüm de şu an açıklanan sayının 5 katı kadar insanımızın hayatını kaybettiği yönünde. Ancak net bir yorum yapmak için yıkılan bina sayısının tamamen açıklanmasını beklemek gerekiyor. Anormal bir kayıp sayısına ulaşılacağı bir gerçek.”

Kaptan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ölü sayısının netleşmemesinin en önemli nedeni, arama kurtarma çalışmalarının etkin biçimde yapılamıyor olması. Bu nedenle enkaz altında kaç kişi var tam olarak tespit edilemiyor. Adrese dayalı ya da uydular aracılığıyla tam olarak yıkım da belirlenemiyor. Enkaz altına kalanlar, resmi verilere işlenmeden kayıp olarak kabul ediliyor ve enkaz kaldırılıyor”.

 

BİHA

 

Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum