Şanlıurfa Barosu’ndan DASK’a yazılı mesaj;

Şanlıurfa Barosu’ndan DASK’a yazılı mesaj

Şanlıurfa Barosu, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından DASK tarafından hasar tespitinin yapılmadığı ve bu durumun da birçok vatandaş için teşkil oluşturduğunu belirterek, “Şanlıurfa'da hasar gören yapılara ilişkin ivedilikle hasar tespiti yapılması ve sigortalılara hasar tazminatlarının ödenmesi” için DASK’a yazı gönderdi....

Şanlıurfa Barosu, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat’taki depremlerin ardından, Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) tarafından henüz konutların hasar tespitinin yapılmadığı açıkladı.

Şanlıurfa Barosu, DASK’ın ivedilikle kuruluş misyonuna uygun olarak sigortalılara konutlarında oluşan hasarların tazmini için gerekli tüm inceleme ve çalışmaları yaparak maddi kayıplarını karşılaması gerektiğinin altını çizdi.

Baro tarafından yapılan yazılı açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“06.02.2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli meydana gelen büyük deprem felaketi ve sonrasında art arda gerçekleşen artçı depremlerin etkisiyle Şanlıurfa’nın da içerisinde bulunduğu 11 ilde konutlar yıkılmış ve birçok konutta ağır, orta ve az hasar meydana gelmiştir. Bu hasarlar neticesinde öncelikle barınma ihtiyacı sorunu ve hasar gerçekleşen yapılarda tamir ve iyileştirme gereksinimi ortaya çıkmıştır. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca 17.02.2023 tarihinde yapılan açıklamaya göre Şanlıurfa ilimizde açıklama tarihine kadar toplamda 39 bin 557 konuttaki 229 bin 605 bağımsız bölümde hasar tespit çalışması yapıldığı belirtilmiştir. Hasar tespit çalışması tamamlanan 466 binadaki 2 bin 725 bağımsız bölümün ağır hasarlı olduğu ve acil olarak yıkılması gerektiği, 550 binanın 4 bin 707 bağımsız bölümün orta hasarlı olduğu,13 bin 507 binadaki 112 bin 399 bağımsız bölümünde az hasarlı olduğu tespit edilmiştir. İl genelinde hasar tespit çalışmalarının halem devam etmekte olup tespitlerin tamamlanması sonucunda hasarlara ilişkin rakamların yükseleceği aşikardır.

Depremden etkilenen illerde 1 milyon 143 bin 249 taşınmazın ve Şanlıurfa’daki konutların yüzde 53 ünün Zorunlu Deprem Sigortasının aktif olduğu ve sigortalı ev ve iş yerlerinde meydana gelen hasarlar dikkate alındığında sigorta kapsamında sigortalı konut ve işyerlerinin hasar tespitlerinin tamamlanmasının ardından poliçe kapsamında sigortalıların hak etmiş olduğu tazminatların ivedilikle ödenmesi gerekmektedir. Baromuz tarafından yapılan tespitlerde binlerce sigortalının depremin ilk günlerinden bu yana hasarlı konutları için talepte bulunarak sistem üzerinden hasar kaydı oluşturmalarına rağmen Doğal Afet Sigortalar Kurumu tarafından henüz konutların hasar tespitinin yapılmadığı anlaşılmıştır. Ev ve işyerlerinde meydana gelen hasarların Doğal Afet Sigortalar Kurumu tarafından tespitinin yapılmaması ve gerçekleşmeyen tazminat ödemeleri nedeniyle hasarlı konutlar için gerekli tamirat ve tadilatların yapılamaması bir çok vatandaşımız için sorun teşkil etmektedir.

Tüm konutları finansal güvence altına almak ve devlet kaynaklarından tamamen bağımsız olarak oluşturulan kaynak ile olası depremlerden sonra sigortalıların yaralarını sarabilmelerine destek olmak misyonuyla kurulmuş olan DASK’ın ivedilikle kuruluş misyonuna uygun olarak sigortalılara konutlarında oluşan hasarların tazmini için gerekli tüm inceleme ve çalışmaları yaparak maddi kayıplarını karşılamalıdır.

Şanlıurfa ve ilçelerindeki konutların aradan geçen zamana rağmen büyük bir çoğunluğunda DASK tarafından henüz hiçbir işlem yapılmamış olduğundan hasarlı konutlarda yapılması gerekli işlem ve tespit çalışmalarının tamamlanmasının uzun sürecek olması büyük bir bütçeye sahip olan Doğal Afet Sigortalar Kurumunun misyonuna uygun olarak işletilmediği sonucunu ortaya çıkarmıştır. Şanlıurfa’da yüzbinlere varan hasar tespit başvurularına karşılık il genelinde Doğal Afet Sigortalar Kurumu’na bağlı ekspertiz sayısının 3 (üç)’le sınırlıdır. İl genelinde ekspertiz sayısının ivedilikle arttırılması ve Hasar tespiti yapabilecek, bu alanda uzman kişi, kurum ve sivil toplum örgütlerinden destek alınarak çalışmaların bir başlatılması ve kısa sürede tamamlanması gerekmektedir.

Hasar tespitleri tamamlanan ve girilmesinde sakınca bulunmayan konutların gerekli tamir ve tadilatlarının bir an önce yapılabilmesi amacıyla sigortalılara hasar tazminlerinin ödenerek mağduriyetlerinin ivedilikle giderilmesi gerekmektedir.

ALO 125 Zorunlu Deprem Sigortası Hattı üzerinden gerekli bilgi ve müşteri desteğinin sağlanamamış olması nedeniyle bu hattın ivedi olarak aktif hale getirilmesi ve sigortalıların her türlü soru ve sorunlarına ilişkin teknik destek sağlaması gerekmektedir.

Yukarıda belirttiğimiz tüm hususların ivedilikle dikkate alınarak kurumunuzun kuruluş misyonuna uygun olarak çalışmalara başlamasını gereğinin değerlendirmesini takdirlerinize sunarız”.

 

BİHA

Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum