EYT'liler ne kadar maaş alacak?;

EYT'liler ne kadar maaş alacak?

EYT’lilerin emeklilik başvuruları devam ederken maaş ödemelerine dair detaylar da netleşmeye başladı. Bazı EYT’liler için çift maaş imkanı doğarken maaş ortalamaları da belli oldu....

Türkiye’de milyonlarca EYT’li vatandaş emeklilik için SGK’ya başvuru yapmaya başladılar. Bu başvurular yapılırken yeni emekli olacak bu vatandaşların en çok merak ettikleri konu emekli maaşları oluyor. Emekli maaşlarına dair detaylar ise yavaş yavaş netleşmeye başladı. EYT imkanı ile emekli olacak çalışanların bazıları çift maaş almaya başlayacaklar. Ayrıca EYT’liler için ikramiye hakkı da doğacak.

EMEKLİ MAAŞLARI NE ZAMAN ÖDENECEK?

EYT’lilerin emekli maaşlarını ne zaman alacakları emeklilik başvurularına göre değişiklik gösterecek. SGK tarafından EYT’lilere bu konuda özel bir uygulama yapılmayacak. Diğer çalışanların emekli maaşına bağlanma süreçleri aynı şekilde uygulanacak. EYT’liler emeklilik başvurusu yaptıkları aydan sonra gelen ayın ilk gününden itibaren emekli maaşı almaya hak kazanacaklar. Yani Mart ayı içerisinde emeklilik başvurusu yapan bir EYT’linin maaşı 1 Nisan’dan itibaren hesaplanacak. Maaşların ödenmesi ise SGK’nın iş yoğunluğuna göre değişecek. İşlemler yetişirse bazı EYT’liler Mart ayı başvuruları sonucunda Nisan ayında emekli maaşı alacaklar. İşlemler uzarsa Mayıs ayında hem Nisan ayının hem de Mayıs ayının emekli maaşını alacaklar.

ÇİFT MAAŞ ALABİLECEKLER!

EYT düzenlemesinin çok önemli bir detayı da emekli olduktan sonra aynı iş yerinde çalışmak şartıyla işverene sağlanacak sosyal güvenlik destek primi oldu. Bu durumda Mart ayında emeklilik başvurusu yapan bir EYT’li emekli olduktan sonra hemen işlerine geri dönebilecekler. Bu şekilde EYT’liler Nisan veya Mayıs ayında hem emekli maaşı alacaklar hem de çalışmaları karşılığında işverenlerinde ayrıca maaş alacaklar. Böylece çift maaş ile EYT’liler büyük bir ekonomik rahatlığa kavuşacaklar.

ORTALAMA MAAŞLAR NE KADAR?

EYT’lilerin alacakları en düşük maaşın 5.500 TL olacağı kesinleşti. Ancak bu rakamın üzerinde emekli maaşı alacak olan EYT’lilerin sayısı çoğunlukta olacak. Çeşitli parametrelerle emekli maaşları hesaplanarak kişiden kişiye değişebiliyor. 2023 verilerine göre SSK emeklileri ortalama 7.797 TL, Bağkur emeklileri ortalama 5.811 TL ve Emekli Sandığı emeklileri ortalama 12.389 TL alıyorlar. Prim gün sayıları ve prim seviyelerine göre emekli maaşları yükselip düşebilecek. En yüksek emekli maaşını ise Emekli Sandığı’na bağlı olan memurlar alacaklar.

BİHA      

 

Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum