Depremle ilgili yalan paylaşım yapanlara uyarı!;

Depremle ilgili yalan paylaşım yapanlara uyarı!

Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Şanlıurfa’da devam eden artçılar ve gerçeğe aykırı bilgiler nedeniyle çoğu insan evine girmekte endişe duyuyor. Mesajlaşma uygulamalarıyla “şu gün şu saatte deprem olacak” diyerek halk arasında endişe, korku ve panik yaratanlara karşı uyarıda bulunan Urfa’daki hukukçular, gerçeğe aykırı bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayan kişilerin 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabileceğine dikkati çekti....

Kahramanmaraş’ta 6 Şubat’ta meydana gelen depremler Şanlıurfa’nın da aralarında bulunduğu 11 ilde büyük bir yıkıma yol açtı. Depremde 45 binden fazla can kaybı yaşanırken on binlerce kişi evsiz yurtsuz kaldı. Bölgede birçok vatandaş deprem korkusuyla evlerine giremiyor. Vatandaşların hasar görmemiş evlerine bile girememesinde devam eden artçı sarsıntıların etkisi olduğu gibi mesajlaşma uygulamalarıyla paylaşılan gerçek dışı bilgilerin de payı var.

Sosyal medyada görüldükten sonra kulaktan kulağa da yayılan “şu gün şu saatte deprem olacakmış” gibi söylentiler büyük bir travma yaşayan insanları endişe ve korkuya sevk ediyor.

BİHA’nın görüştüğü Şanlıurfa’daki hukukçular, halk arasında endişe, korku ve panik yaratmak saikiyle gerçeğe aykırı bilgiyi kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayan kişilere 3 yıla kadar hapis cezası verilebileceğini belirtti.

PAYDAŞ: 1 YILDAN 3 YILA KADAR HAPİS CEZASI

Şanlıurfa Barosu Başkan Yardımcısı Gülistan Paydaş, “Şu gün şu saatte büyük deprem olacak diyerek insanlara mesajlaşma uygulamaları üzerinden korkutanlar suç işlemiş olurlar mı? sorusuna şu yanıtı verdi:

“Sırf halk arasında endişe, korku ve panik yaratmak saikiyle ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayan kişi 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.”

ÖNCEL: DOĞRULUĞU RESMEN TEYİT EDİLMEMİŞ BİLGİLERİN YAYINLANMASI DA SUÇ KAPSAMINDA

Avukat Halil Öncel de vatandaşlar üzerinde korku ve panik yaratmak amacıyla doğruluğu teyit edilmemiş bilgilerin yayınlanmasının da suç kapsamında değerlendirildiğini belirterek vatandaşların bu tür hassas süreçlerde daha dikkatli olmaları gerektiğini kaydetti. Öncel, “Vatandaşlarımızın bu tür hassas süreçlerde dikkatli olmaları çok ehemmiyet arz etmektedir zira toplumsal hassasiyet hat safhada, manipülasyon yapmak isteyenler de yok değil. Sosyal medyada paylaşılan birçok şeye itibar etmemek gerekir, irdelemek, teyit etmek gerekir aksi taktirde suç işleme durumları hasıl olur” dedi.

 

BİHA

 

Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum