Şanlıurfa’da deprem sonrası tersine iç göç!;

Şanlıurfa’da deprem sonrası tersine iç göç!

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Şanlıurfa teyakkuz halinde. Kentte çok katlı binaların bulunduğu mahalleler depremde daha çok zarar görürken, müstakil evlerin bulunduğu yerlerde ise hasar daha düşük oldu. Bu da Şanlıurfa’da tersine göç hareketliliğine sebep oldu. Kentte fiyatları 15 milyon liraya varan ultra lüks dairelerde oturanlar, yıkıcı depremin ve devam eden artçıların etkisiyle 100 ile 500 bin lira arasında fiyatı değişen tek katlı gecekondu evlere yönelmeye başladı....

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Şanlıurfa’nın da aralarında bulunduğu 11 ilde çok sayıda bina enkaza dönerken, birçok bina ise ağır hasar aldı.  Şanlıurfa’da çok katlı binaların bulunduğu mahalleler depremden daha çok hasar alırken, müstakil evlerin bulunduğu mahallelerde ise depremin yıkıcı etkisi daha az oldu.

 KİRALAR İKİ KATINA ÇIKTI

 Deprem sonrası travma nedeniyle insanlar hasarsız ya da az hasarlı da olsa evlerine dönme konusunda tereddüt yaşıyor. Çok katlı apartmanlara güvenemeyen vatandaşlar, müstakil evlere yönelmeye başladı. Kimileri bağ evine veya köylerine dönerken, kimileri ise kent merkezinde müstakil ev arama telaşına düştü.

 Fiyatları 15 milyon lirayı bulan yüksek katlı lüks dairelerde kalan vatandaşlar bile yaşadıkları deprem ve devam eden artçılar nedeniyle fiyatları 100 ile 500 bin lira arasında değişen tek katlı evlere yönelmeye başladı. Bu ilginin ardından tek katlı evlerin fiyatlarında ciddi yükselme yaşandı.

 Şanlıurfa’nın Eyyübiye ilçesinde bulunan müstakil eski Urfa evlerinin yıllık 10 bin lira olan kirası, şimdilerde 20 bin liraya çıktı.

 AHMET GÜZEL"BİR GÜN HERKES KARAKÖPRÜLÜ OLACAK" DEMİŞTİ AMA…

Şanlıurfa’nın en fazla nüfus alan ve çok katlı binalarının bulunduğu Karaköprü ilçesi ile kentte en fazla yıkımın olduğu Bahçelievler bölgesinin de bulunduğu Haliliye ilçesinde nüfus azalıyor. Müstakil evlerin çoğunlukta bulunduğu Eyyübiye ilçesinde ise nüfus artıyor.   

1999-2009 yılları arasında Karaköprü Belde Belediye Başkanı olarak görev yapan merhum Ahmet Güzel, "Bir gün herkes Karaköprülü olacak" demişti. Fakat bugünlerde vatandaşlar depremin ardında eski müstakil Urfa evlerinin bulunduğu Eyyübiye ilçesine dönüyor. 

BİHA

Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum