Bayramlarında bile iş umuduyla bekliyorlar;

Bayramlarında bile iş umuduyla bekliyorlar

ÖZEL HABER | 1 Mayıs, “İşçi Bayramı” adıyla resmi tatil olarak kutlanıyor ama Şanlıurfa’da belirli bir kesim işçiler için bir şey ifade etmiyor. Her gün şehrin belli bir bölgesinde sabahın erken saatlerinden itibaren kaldırımda bekleyen yevmiyeciler umutla işverenlerini bekliyor. “Bizim için işçi bayramı yok” diyen gündelikçilerin en büyük arzusu ise sağlık güvencesi olan düzenli işlerde çalışmak....

ŞANLIURFA –Bugün 1 Mayıs İşçi Bayramı. Türkiye’nin dört bir yanında emek ve işçi bayramı olarak kutlanan 1 Mayıs, ancak belirli bir kesim işçiler için hiçbir şey ifade etmiyor.

Şanlıurfa’nın Eyyübiye ilçesine bağlı Kadıoğlu Mahallesinde yer alan bir kahvehanenin önünde her gün güneş doğmadan gelen çok sayıda yevmiyeci işçi iş umuduyla akşama kadar bekliyor.

Kaldırımda iş bekleyen yevmiyeciler günün sonunda evlerine ekmek götürüp götüremeyecekleri endişesi yaşıyor. Haliyle bu gündelikçiler için 1 Mayıs’ın özel bir anlamı yok.


KATAN: BİZİM İÇİN İŞÇİ BAYRAMI YOK


Her gün güneşin ilk ışıklarıyla birlikte kaldırımda beklemeye başladıklarını söyleyen yevmiyeci Ahmet Katan, “1 Mayıs, İşçi Bayramı ama şimdiye kadar doğru dürüst bir hayatımız olmadı. Bugünden sonra da iyi şeylerin olacağını tahmin etmiyorum. Bizler gelip burada bekliyoruz. İş nasip kısmettir. Bazen iş oluyor bazen olmuyor. Sabah namazı kıldıktan sonra gelip burada oturuyoruz iş gelene kadar. Haftada 3 gün ya iş oluyor ya da olmuyor. Sağlık güvencemiz, emekliliğimiz yok. Bu işimiz resmi kurumlar gibi düzenli değil. Elimiz kürek tutunca nasır tutar. Yaptığımız işler zordur herkes hakkından gelemez. Bizim için işçi bayramı yok. Bizim için önemli olan işimizin olması” dedi.

 

KORKMAZ: GELİR DÜZEYİMİZLE GİDER DÜZEYİMİZ BİR DEĞİL

Gündelikçi olarak çalıştığı için hiçbir güvencesinin olmadığını söyleyen Mahmut Korkmaz, “İnşaatlarda çalışıyoruz. Çalıştığımızda ne güvenlik ne de sigorta var. Bizlerin sağlık güvencesi de yoktur. Ben bu ülkede yaşıyorsam benim de hakkım olması lazım. İşçi Bayramı’nın anlamı budur” diye konuştu.

Mahmut Korkmaz, günlük işlerde kazandıklarının ihtiyaçlarını karşılamak için yetersiz olduğunu vurgulayarak, “İşte bana bir şey olursa kendi cebimden gider. Bir inşaat bir yıl sürerse bir aylık sigorta yapılıyor. Bu nasıl bir durum? Burada adam 3 gün çalışıyor, sonra iş bitince yine geliyor burada oturuyor. Amele diyelim günlük 400 lira kazanıyorsa, adam 3 gün çalışıyor 10 gün çalışmıyor, kurtarmıyor. Gelir düzeyimizle gider düzeyimiz bir değil” ifadelerini kullandı.

 

ERER: DUVARIN ALTINA OTURMUŞ ÖYLECE BEKLİYORUZ

Yevmiyeci Mehmet Emin Erer, iş buluncaya kadar kaldırımda beklediklerini belirterek,  şunları söyledi:

“1 Mayıs İşçi Bayramı kutlu olsun ama bizde de iş yok. Biz sabah buraya gelip iş bulana kadar bekliyoruz. Ben kendim ustayım, elimde iş yok. Benim aylığım yok. Durumumuz gerçekten zordur. Çocuklarımızın geçimlerini bile sağlayamıyoruz. Bir senede sadece 3 kez işe gittim çünkü iş yok. Burada duvarın altında oturmuşuz öylece bekliyoruz.”

Yevmiyeci Yunus Katan da sürekli işlerinin olmadığını ancak ayda 5-10 gün iş bulabildiklerini dile getirerek, devlet yetkililerinden destek talebinde bulundu.

Yevmiyeci Reşat Yakıcı ise, “Burası bizim iş bulma yerimiz. Sabahın erken saatlerinde gelip bekliyoruz. Bir gün iş yapıyoruz, iki gün iş yapmıyoruz. İşlerimiz belli olmuyor. Yevmiye ile çalışıyoruz. Burada herkes kendisine göre anladığı bir iş var. Bir yevmiyeye bakıyoruz” ifadesini kullandı.

Yevmiyeci Bahattin Kılıç ise şunları söyledi:

“İşlerimiz iyi değil. Eskisi gibi kazanç yok. İşlerimiz her zaman belli olmuyor. Bizim elimizde sermaye olsaydı iş yapabilirdik. Elde para olmayınca bu zamanda bir şey yapılamıyor. Bir işte çalışıyoruz bir hafta sonra ödemeler yapılıyor.”

 

ÇİFTÇİ: DEVLETİN İŞSİZ OLAN KESİME ACİLEN BİR İŞ POTANSİYELİ OLUŞTURMASI LAZIM

Yevmiyeci Mahmut Çiftçi de şöyle konuştu:

“Dünyada ezilen taraf her zaman işçiler. Bizim için işçi bayramının olmadığını sayıyoruz. Tam ay çalışamıyoruz. Burada herkes belirsiz bir şekilde çalışıyor. Herhangi bir sosyal hakkımız yok. Devletin işsiz olan kesime acilen bir iş potansiyeli oluşturması lazım”.

ÖZEL HABER / BİHA

Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum