Gözlük satışları da felaketlerden etkilendi;

Gözlük satışları da felaketlerden etkilendi

Şanlıurfa’da deprem ve sel felaketinden birçok sektör kötü etkilendi. Gözlükçüler de bu kesimlerin arasında yer alıyor. Güneşin iyiden iyiye yüzünü göstermesine rağmen yaz aylarının vazgeçilmez aksesuarı gözlüklere talep yok denecek kadar az. Şanlıurfa’da uzun süredir optisyenlik yapan Doğan Kızılelma, deprem ve sel felaketinin işlerini olumsuz etkilediğini belirterek, “İş potansiyelinde düşüş var ister istemez ama yavaş yavaş toparlanıyoruz” dedi....

Şanlıurfa’da yaz mevsiminde uzun süre güneş ışığına maruz kalınması göz sağlığı açısından olumsuz sonuçlar doğuruyor. Uzmanlar bu yüzden güneş gözlüğü kullanımının önemine dikkati çekiyor.

Güneş gözlükleri, sıcak yaz günlerinde hem güneş ışınlarından korunmak hem kombinlere şıklık katmak için ihtiyaç duyulan en temel aksesuarlardan biri.

Fakat, yaşanan deprem ve sel felaketinin ardından Şanlıurfa’da güneş gözlüklerine rağbet epey azaldı.

Şanlıurfa’nın Haliliye ilçesinde şehrin en işlek caddelerinden Atatürk Bulvarı üzerinde bir gözlükçüde 10 yıla aşkın süredir optisyenlik yapan Doğan Kızılelma, sektörde yaşanan durgunluğu BİHA’ya anlattı.

KIZILELMA: DEPREM VE SEL FELAKETİ SONRASI DÜŞÜŞ VAR

Kızılelma, deprem ve sel felaketinin ardından gözlük satışlarında geçen yıllara göre büyük oranda düşüş yaşandığını belirterek, şunları kaydetti:

“Geçen yıllara nazaran hem deprem hem de sel felaketinin etkisiyle iş potansiyelinde düşüş var ister istemez ama yavaş yavaş toparlanıyoruz. Şimdilerde daha çok metal ve asetat çerçeveler var hammadde olarak. Gençlerin daha çok genlere ve yuvarlak raunt modellere yöneldiğini görüyoruz. Yani geometrik formlarda daha çok tercih ettiğini ve yuvarlak tonlarda da yoğun bir talep olduğunu görebiliyoruz. Fiyatlar gözlüklere göre farklılıklar gösterebiliyor. Şimdi en uygun gözlük asetat çerçeve 300 liradan başlarken, metal çerçevede 670 liradan başlayabiliyor.”

 

“KATARAKT OLABİLİYOR İNSAN”

Yaz aylarında gözlük kullanımın önemine değinen Kızılelma, “Uzun süre ultraviyole ışınlarına maruz kalan kişilerde katarakt olabiliyor insan… Bu yüzden mutlaka kendi bütçelerine uygun göz sağlığı için ideal olan güneş gözlüğü kullanmalarında fayda olacak. Takı ve aksesuar yönü de var. İnsanlar daha açık tonlarda moda olarak daha farklı gözlüklerde tercih edebiliyor. Bu da tabi kişinin tarzına kalmış bir şey… Kişi kendine yakıştırdığı renk ve modelde tasarımlar alabiliyorlar moda olarak” ifadesini kullandı.

“IŞIĞI DAHA FAZLA AZALTAN GÖZLÜK CAMI KULLANILMALI”

Özellikle Şanlıurfa’da güneş gözlüğü kullanımında ışığı daha fazla azaltan camların kullanılması gerektiğini vurgulayan Kızılelma, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Güneş ışınlarını daha dik alan bir bölgede yaşıyoruz. Dolayısıyla daha çok etkileniyoruz. Bunun için mümkün mertebe ultraviyole ışınlarını engelleme özelliği olan güneş gözlüğü camlarını tercih etmemiz gerekiyor. Nitelik olarak cam özellikleri farklılık gösterebiliyor. Kişinin hobileri de bunda belirleyici olabiliyor. Diyelim ki uzun süreli araç kullanan bir birey satın alacaksa veya denizcilikte veya kayak yapacaksa parlak zeminlerde çalışan biriyse polaret cam kullanması artı bir avantaj sağlar. Diğer camlarda göze gelen ışık oranını ciddi oranda azaltıyor. Örneğin, organik boyama camlar veya mineral camlar daha çok kontrast arttırma konusunda faydası var.”

“BİR OPTİSYENE DANIŞMADAN GÜNEŞ GÖZLÜĞÜ TERCİH ETMEYİN”

Sahte güneş gözlüğü ve uzmana danışmadan kullanılan gözlüklerin sağlık açısından tehlike arz ettiğini söyleyen Kızılelma, “Normalde bizim papillamız yoğun zararlı ışık olduğu zaman büyümeye başlıyor ve gelen ışık miktarını azaltıyor. Normal kalitesiz güneş gözlüğü aldığınız zaman papillamız büyümeye başlıyor. Cam zararlı ışıkları filtre etmediği için gözümüz daha fazla zararlı ışık almış oluyor. Bu da göz sağlığı anlamında ciddi anlamda riskler barındırıyor. Bir optisyene danışmadan güneş gözlüğü tercih etmemek gerekiyor” diye konuştu.

BİHA

Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum