Urfa'da Gıda, Tarım ve Hayvancılık Fuarı açıldı;

Urfa'da Gıda, Tarım ve Hayvancılık Fuarı açıldı

Şanlıurfa Fuar Merkezi’nde düzenlenen Gıda, Tarım ve Hayvancılık Fuarı’nın açılışı bugün yapıldı. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın açılışını yaptığı fuar ilk gününde yeterli ilgiyi görmedi. Katılımcı firma yetkilileri bu tür fuarları kendileri için bir fırsat olarak değerlendirip vatandaşları fuara davet ettiler....

Bugün Şanlıurfa Fuar Merkezi’nde Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Şanlıurfa Valisi Salih Ayhan ile Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, AK Parti Şanlıurfa İl Başkanı Ali İhsan Delioğlu, Şanlıurfa Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Kaya, bazı STK temsilcileri ve sektör yetkililerin katılımıyla Gıda, Tarım ve Hayvancılık Fuarı’nın açılışı yapıldı.

7 Mayıs’a kadar devam edecek olan  fuarda birçok firma tarım, gıda ve hayvancılık alanıyla ilgili teknoloji, ekipman ve ürünlerin tanıtım ve satışının yapıldığı stantlar açtı. Fuar ilk gününde beklenilenin çok altında bir ilgiyle başladı. Bazı katılımcı firma yetkilileri, bunun nedeni olarak fuarın yeterince tanıtımının yapılmamasını gösterdi.

Fuara katılan firma yetkilileri fuarla ilgili beklentilerini BİHA’ya anlattı.


TOPRAK: BÜTÜN ÇİFTÇİLERİ TARIM FUARINA BEKLERİZ

İlk kez böyle bir fuara katıldıklarını belirten Eyüp Toprak isimli tarım araçları lastiği satışı yapan bir firmanın yetkilisi, “Şu an tarım sezonu başlıyoruz. Lastik sektöründeyiz. Biçerdöver var, traktör var. Burada müşteri katılımı var.”

Topraki, lastik fiyatları konusunda da çeşidine göre değiştiğini söyleyerek, “Tanesi 10 bine olan var, 20 bine olan var , tanesi 30 bin olan var. Değişiyor. Bütün çiftleri tarım fuarına bekleriz. Her türlü konuda yardımcı oluruz” diye konuştu.


GÜNEŞ: TARIMLA TEKNOLOJİYİ BİRLEŞTİRİYORUZ

Uçak-Elekrik ve elektronik Mühendisi olup zirai ilaçlama droneları satışı yapan bir firmada çalışan Mehmet Salih Güneş,  bu tür tarım fuarlarının kendileri için önemli olduğunu belirterek, “Biz tarımla teknolojiyi birleştiriyoruz aslında. Onun için bu tür fuarları gezip ziyaret etmek bizim çiftçimiz bakımından çok büyük olanaklar sağlayacaktır” dedi.


“İLAÇLAMA DRONELARI SU VE ÜRÜN TASARRUFU SAĞLIYOR”

Satışını yaptıkları zirai ilaçlama droneların özellikleri konusunda konuşan Güneş, şunları söyledi:

“Bu dronelarımız yaklaşık olarak saatte 210 dönüm ilaçlama yapabilmektedir. Bir batarya ile yaklaşık 30-35 dönüm ilaçlayabiliyor. Örneğin, bu dronelar ile su tasarrufunda bulunuyoruz. Bu sadece çiftçilerimiz için değil. Dünyamız için de su büyük bir problem. Zamandan tasarruf sağlıyor. Özellikle holder ile sulamada ürünün yüzde 5’i kadarı heba oluyor. Traktör o ürünü eziyor. Ama burda öyle bir problemimiz yok. Araziniz çamurdur. Hiç fark etmez. Dronela ilaçlayabiliyorsunuz. Bu tür büyük olanaklar sağlıyor drone bize. Bütün vatandaşlarımızı bekliyoruz”.

 

ULUDAĞ: SU KAYNAKLARIMIZIN KORUNMASI İÇİN BÖYLE SİSTEMLER GELİŞTİRİYORUZ

Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi standına duran Ziraat Fakültesi Araştırma Görevlisi Ferhat Uludağ, dijital sulama ve gübreleme konularını anlatmak için fuarda olduklarını kaydetti.

Uludağ, 4-7 Mayıs tarihleri arasında tüm çiftleri fuara davet  ederek fuarda sergiledikleri dijital sulama ve gübreleme teknolojisi hakkında şunları dile getirdi:

“Özellikle dijital sulama akımı ve gübrelemeden bahsetmek istiyorum. Burada sensörler aracılığıyla sulama ve gübreleme optimizasyonunu sağlıyoruz. Neden böyle bir şeye ihtiyaç duyuyoruz. Çünkü sınırlı, tükenebilir kaynaklar olan su kaynaklarımızın korunması için böyle sistemler geliştiriyoruz. Sadece su kaynaklarımızın korunması için mi önemli? Tabii ki hayır. Zamanında ve yeterli miktarda yapılan sulama meydana gelecek ürün kayıplarını önüne geçmesini sağlamış olur.”


“GÜBRELEME SENSÖRLERİ İLE AZOTLU GÜBRELERİN OPTİMİZASYONU SAĞLANIYOR”

Bu tür dijital sulama ve gübreleme teknilojisinin tarımsal girdileri de azalttığını vurgulayan Uludağ, “Burada uzaktan kontrol edebildiğimiz çeşitli sensörlerimiz var. Tabii ki dünyanın neresinde olursanız olun, yazılımı ve dizaynı tamamen Harran Üniversitesi öğretim üyelerine ait olan bir sistem. Bu sistem sayesinde dünyanın neresinde olursanız olun arazinizde kurulu sistemle düğmeye basarak sulamayı başlatabilir, durdurabilir, arazinizin nem durumunu izleyebilirsiniz. Gübreleme için de sensörler kullanıyoruz. Bu sensörlerle özellikle azotlu gübrelerin optimizasyonunu sağlayarak azot kayıplarının önüne geçmiş oluyoruz. Bu hem çevre kirliliğinin önlenmesi için önemli hem de çiftçinin cebinden çıkan önemli bir tarımsal girdiyi oluşturuyor. Bu şekilde bitkinin azot kullanım etkinliğini arttırmayı hedefliyor” ifadelerini kullandı.


“RENKLİ PAMUKLAR SENTETİK BOYA KULLANILMADAN TEKSTİLDE KULLANILACAK”

Özellikle tekstil sanayisinde büyük önem arz eden renkli pamuk çeşitlerini de ürettiklerine dikkat çeken Uludğ, bununla ilgili olarak da, “Şu an kahve ve yeşil renkli tamamen doğal bir şekilde üretilen pamuklarımız var. Bunlar neden önemli? Şimdi bunlar herhangi bir sentetik boya kullanılmadan direk tekstil sanayiinde iplik üretilerek kullanıma hazır gelecek. Tabii henüz çalışmalar devam ediyor. İlerleyen dönemlerde belki daha farklı renklerde pamuk elde ederek sunabiliriz” dedi.

BİHA

Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum