Bakan Nebati: Dövizde ralli olması söz konusu değil;

Bakan Nebati: Dövizde ralli olması söz konusu değil

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, dövizle ilgili dedikoduların gerçeği yansıtmadığını belirterek, seçim sonrası rallinin söz konusu olmadığını söyledi....

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, bir televizyonun canlı yayınında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Enflasyonda baz etkisiyle düşüşün geride kaldığını kaydeden Nebati, "Yazla birlikte enflasyon üstündeki baskı azalacak" dedi. Bakan Nebati, asgari ücrete temmuz zammı ve emekliye refah payı artışı için iki bakanlığın çalışma yürüttüğünü sözlerine ekledi.

Enflasyon rakamlarını değerlendiren Bakan Nebati şunları söyledi:

"Enflasyonun aralık ayında bir baz etkisiyle düşmenin başlayacağını ifade etmiştik. Öngörüler bir bir gerçekleşiyor. Emtia fiyatlarının beklenmedik bir şekilde artmasına ve dünyanın tamamında enflasyonist baskı oluştu. Kurlardaki ralliyle beraber enflasyonu en şiddetli ülkelerden olduk. Enflasyonu vatandaşımız çok ağır bir şekilde hissetti. Enerji fiyatlarının sakinleşmeye başlaması, kurdaki oynaklığın kabul edilebilir olmasıyla enflasyonun hissediler düşmesine neden oldu. 44'ün altına gelmesi bizim için de pozitif sürpriz oldu. Enflasyon baz etkisiyle düşüyor kısmını geçti. Geçen yıl 30 liraya çıkan motorin 22 liranın altında. Benzin 27 liraya çıkmıştı, şimdi 20'nin altına gelecek. Tarım üretici açısından motorin, gübre fiyatları, lojistik maliyeti düştü. Enflasyonun yazla birlikte üstündeki baskı azalacak. OVP'deki hedeflere bağlıyız. Depremden dolayı enflasyon etkisi sınırlı kalacak." 

"BAKANLIKLAR ZAM İÇİN ÇALIŞMA YÜRÜTÜYOR"

Nebati, geçen yıl ve bu sene asgari ücret, emekli ve memur maaşlarına enflasyonun çok üzerinde artış yapıldığını ifade ederek, en düşük emekli maaşının da 7500 liraya yükseltildiğini hatırlattı. Buna haklı tepkilerin de geldiğini belirten Nebati, şöyle konuştu:

"Biz prim ödeyerek 7500 lira ve üzerinde alanların bu imkandan yararlanması gerektiğine yönelik tepkiler geldi. Bunun üzerine de Sayın Cumhurbaşkanı'mızın bu konudaki talimatı hızlı bir şekilde geldi. Bizim de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımız bununla ilgili bir çalışma yapıyor. Bunun düzenlenmesi için öncelikle Meclis'in açılması gerekiyor. (Emekli ve memur maaş zammı) Toplu sözleşme gereği temmuz ayında 6 puanlık bir artış var, artı enflasyon farkı gelirse konulacak. Bu emeklilerimizin rahat geçimini dengeleyecek yeterli bir orana ulaşmazsa bununla ilgili çalışmalarımızı da biz Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımızla beraber sürdürüyoruz. Çünkü Çalışma Bakanlığımız bu rakamların elbette çok üstünde olmasını ister ancak biz bütçe disiplinine 21 yıldır uyan bir Hükümet olarak bundan taviz vermeden, bir de deprem yaşadık malum, bunun kaynağını oluşturup Sayın Cumhurbaşkanımıza sunacağız."

"DÖVİZDE DEDİKODULAR GERÇEĞİ YANSITMIYOR"

Bakan Nebati, Türkiye Ekonomi Modeli ile düşük faizle ülkenin yönetilebildiğini gördüklerini belirterek, kur korumalı mevduat uygulamalarının dövizle ilgili oynaklığın en aza indirilmesinde başarılı sonuçlar verdiğini belirtti.

Türkiye'de "herkesin dövize baktığı" bir yapı olduğunu belirten Nebati, "Her ne kadar şu anda serbest piyasa ile Merkez Bankası arasında bir çift fiyat oluşmuş olsa da bu olağanüstü şartlarda aldığımız olağanüstü kararların ve regülasyonların çok hızlı bir şekilde değişmesinden kaynaklanan Merkez Bankamızın aldığı kararların bir yansıması olarak ortaya çıktı ancak seçimlerden sonra bir taraftan beklentilerin kırılması öbür tarafta yapılacak yeni düzenlemelerle bunu toparlamış oluruz." ifadelerini kullandı.

BİHA

 

 

Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum