Prof. Dr. Uzunköy: Kansere neden olan riskler büyük oranda önlenebilir;

Prof. Dr. Uzunköy: Kansere neden olan riskler büyük oranda önlenebilir

Harran Üniversitesi Hastanesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı ve Cerrahi Onkoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Uzunköy, kanser hastalığından korunma ve tedavisiyle ilgili yaptığı açıklamada, kansere neden olan risklerin büyük bir kısmının önlenebilir olduğunu kaydetti....

Harran Üniversitesi Hastanesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı ve Cerrahi Onkoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Uzunköy, kanser hastalığını oluşturan etmenler, hastalığın tedavi yöntemleri ve kanserden korunmak için yapılması gerekenler ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Prof. Dr. Uzunköy, kanserlerin insan vücudunda hücrelerin değişik kanserojen etmenlerle genetik yapısının bozulması sonucu kontrolsüz çoğalmalarıyla oluştuğunu belirterek,  tüm organlarda oluşabilen kanserlerin yaşam kalitesini bozup organ kaybına neden olduğunu ve yaşam süresini oldukça kısalttığını kaydetti.

Kanserin oluşumundaki risk faktörlerinin bir kısmının değiştirilemez olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Ali Uzunköy, bunun yanında kanser gelişimine yol açan risk faktörlerinin büyük kısmından kaçınmanın mümkün olduğuna değindi.

 

PROF. DR. ALİ UZUNKÖY: KANSERDEN KORUNMAK MÜMKÜN

Prof. Dr. Ali Uzunköy, "Kanseri oluşturan risk faktörlerini bilerek bunlardan kaçındığımızda kanserlerin yüzde 80-85 civarından korunmuş oluruz. Bunlar arasında radyasyona maruz kalmak, sigara kullanmak, alkol kullanmak, kimyasal kanserojenlere maruz kalmak, beslenmeyle ilgili faktörler gibi liste uzatılabilir. Her kanser için bazı özel risk faktörleri de belirlenmiştir. Bazı kanserlerde virüsler ve bakteriler de suçlanmıştır. Bu faktörleri bilerek, kanserden korunmak mümkündür. Buna kanserden birincil korunma da denir.

Özellikle açıklanamayan hızlı kilo kaybı ve halsizlik, memelerde, koltuk altlarında veya vücutta yeni oluşan kitleler, büyük abdeste kan gelmesi, devam eden kabızlık, ishal, büyük abdestin kalem gibi ince olması, mide kanaması, kronik öksürük, balgamda kan bulunması, açıklanamayan ateş, vücudun değişik yerlerinde devam eden ağrılar, vücutta bulunan ben ve siğillerin büyümesi, renk değiştirmesi, kanamalı hale gelmesi, iyileşmeyen yaralar, baş ağrıları, yutma güçlüğü, ses kısıklığı, kemik ağrıları gibi birçok bulgu kanserin ilk belirtisi olabilir. Bunlardan herhangi biri olduğunda mutlaka doktora başvurulması gerekir.

Kanserin bu konuda uzman kişilerce tedavi edilmesi de göz ardı edilmeyecek önemli bir durumdur. Kanser hastası uygun kişilerce tedavi edilmediğinde organ kayıplarına ve hastanın yaşam süresinde kısalmalar meydana gelmektedir” diye konuştu.

BİHA

Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum