Hukukçu Altıparmak: Bir kimsenin bakan olması halinde vekilliği düşecek;

Hukukçu Altıparmak: Bir kimsenin bakan olması halinde vekilliği düşecek

Hukukçu Cüneyd Altıparmak milletvekili seçilen isimlerin bakan olup olmayacağı konusunda görüşlerine yer verdiği bir paylaşımda bulundu. Altıparmak, milletvekili seçilen mevcut bakanların ikinci tura kadar vekaleten görevlerinde kalacağını belirtti....

14 Mayıs genel seçimlerinde AK Parti’den milletvekili seçilen bakanların durumunun ne olacağı ya da milletvekili seçilen isimlerin aynı zamanda bakanlık görevini de yürütüp yürütemeyeceği merak edilen konulardan oldu.

Sosyal medya hesabında konuyla ilgili görüşlerine yer verdiği bir paylaşımda bulunan hukukçu Cüneyd Altıparmak, milletvekilliği seçiminin daha önce kesinleşip TBMM sürecinin başlayacağına dikkat çekti.

Bir milletvekilinin bakan olması halinde vekilliğinin düştüğünü hatırlatan Altıparmak, açıklamasında şunları söyledi:

“Milletvekilliği ve Cumhurbaşkanlığı seçimi aynı anda yapıldı. Ancak Milletvekilliği seçimi daha önce kesinleşecek ve TBMM süreci başlayacak. Yemin ile görev başlayacak. Burada mevcut haliyle bakan olup şimdi vekil seçilenlerin durumu ile ilgili birtakım hususlar yazılıyor.

Kanaatim şöyle; vekillik, TBMM üyeliği ve TBMM görevi kavramları geçiyor mevzuatta. Buna göre bir vekil, bakan olursa vekilliği düşüyor. Pratikteki durum bir bakanın vekil olması. Bu düzenlenmemiş! Burada yorum devreye girecek. Kaldı ki CB seçimi 2.tura kalmasaydı, böyle bir sorun da olmazdı.

Buna göre daha önce olduğu gibi yeni bakanlar atanana kadar mevcut bakanlar vekaleten yetki kullanacak. Seçim evresinde mevcut CB’nin bakan ataması mümkün değil. Yeni CB beklenmesi gerekiyor. Bir kimsenin vekil görevi yeminle başlayacağı gibi, bakanlık görevi de yeminle başlıyor anayasa çok açık. Bu noktada mevcut bakanlar vekil oldukları için bakanlıkları devam edecek. Nitekim AY “Cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanlar, milletvekili seçilme yeterliliğine sahip olanlar arasından Cumhurbaşkanı tarafından atanır ve görevden alınır. Cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanlar, 81 inci maddede yazılı şekilde Türkiye Büyük Millet Meclisi önünde ant içerler. Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri, Cumhurbaşkanı yardımcısı veya bakan olarak atanırlarsa üyelikleri sona erer.

Buna göre bir kimsenin önce vekil, sonra bakan olması halinde vekilliği düşer. Burada önce vekil olan kimse olup yeni bir yeminle bakanlığa başlama durumu yoktur. Bunun için idarenin devamı gereği bakan atama yetkisine haiz yeni Başkan seçilene kadar bu isimler vekalet eder. CB seçimlerinin kesin sonucu ile bakanlık görevleri de kalmaz düşüncesindeyim…”

BİHA

Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum