Kurban Bayramı yaklaşırken alıcı da satıcı fiyatlardan dertli;

Kurban Bayramı yaklaşırken alıcı da satıcı fiyatlardan dertli

Kurban Bayramı için geri sayım başladı. Şanlıurfa’da besiciler kurbanlıkları hayvan pazarına getirmeye başladı. Eyyübiye’de pazarda kurbanlıklar görücüye çıkarken besiciler artan yem, elektrik, mazot ve nakliye giderlerinden dolayı kurbanlıkların fiyatlarının bu yıl epey yükseldiğini belirtiyor. Kurbanlık hayvanlarını şimdiden almaya gelenler ise yüksek fiyatlar karşısında eli boş dönüyor. Pazarda 5 bin liranın altında küçükbaş kurbanlık bulmak neredeyse imkansız....

ŞANLIURFA - Kurban Bayramı’na yaklaşık bir ay kaldı. Kurban Bayramı’nın ilk günü bu yıl 28 Haziran Çarşamba gününe denk geliyor. 4 gün boyunca devam edecek Kurban Bayramı 1 Temmuz Pazar günü sona erecek. 27 Haziran Salı ise Arife Günü.

Dinimizde iki bayramdan biri olan Kurban Bayramı’nda vatandaşlar kurban ibadetlerini yerine getirmek için hazırlıklara şimdiden başlasa da kurbanlık fiyatları bu ibadeti zorlamaya başladı.

Güneydoğu’nun en büyük hayvan pazarlarından biri olan Şanlıurfa Canlı Hayvan Borsası’nda da besiciler kurbanlıkları görücüye çıkardı. Ancak pazarda fiyatlardan dolayı durgunluk söz konusu. Besiciler kurbana talebin oldukça düşük olduğunu söylerken, kurban almaya gelenler ise eli boş dönüyor.

Besiciler artan yem, elektrik, mazot ve nakliye giderlerinden dolayı kurbanlıkların fiyatlarının bu yıl epey yükseldiğini belirtiyor.

Pazarda 5 bin liranın altında küçükbaş kurbanlık bulmak neredeyse imkansız. Büyükbaş kurbanlıkların canlı kilosu ise 140 liraya çıkmış durumda.

Hal böyle olunca pazarda görmeye alışkın olduğumuz sıkı pazarlıklar da neredeyse hiç yaşanıyor.

 

ÇİFTÇİ: FİYATLAR YÜKSELİRSE KURSAN ALACAKLAR DA ALAMAZ

Küçükbaş Hayvancılık Besi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı İzzet Çiftçi, kurban yaklaştıkça pazarda bir kıpırdanma olduğunu söyledi.

Ajans Urfa’ya konuşan Çiftçi, bayrama doğru fiyatların yükselebileceğini vurgulayarak, şunları söyledi:

“Biz bir ay önce röportaj verdiğimiz zaman, önümüzdeki bir ayda hayvan düşüşü olacak dedik. Düşüş yaşandı. Yüzde 10-15 civarında bir düşüş yaşandı. Ama Kurban Bayramı’na giderken yine yükselir. Ondan sonra yine düşüş olur. Eğer Kurban Bayramı’nda fiyatlar yükselirse, kurban alacaklar da almazlar. Bu sefer yine düşmek zorunda kalacak ve elimizde mal kalacak. Ama gerçekten dengesiz bir fiyatlama var. Fiyatlar belirsiz, sürekli inişli çıkışlı. Yükseldiği zaman tüketim olmuyor.”


“FİYATLARIN DENGELENMESİ LAZIM”

“Pazarda son 2-3 gündür yine bir kıpırdanma var” diyen Çiftçi, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Besi hayvan bulmakta zorlanıyoruz. Besi mal olmayınca, besi kesimi hayvan olmayınca fiyatlar yükseliyor. Tabii ki, şu anki fiyatlar çok yüksek. Biz hem satıcı olarak hem besici olarak tüketiciyi düşünmek zorundayız. Çünkü tüketici tüketmediği zaman da bizde ticaret hacmi düşüyor. Bu nedenle fiyatların dengelenmesi lazım. Sürekli söylüyoruz, ithalat çözüm değildir. Sürekli ithalatla bastırmaya çalışıyoruz fiyatları. Gerçekten besiciliği ve hayvancılığı desteklemesi lazım bakanlığımızın.”

 

CANKI: PİYASA DURGUN, AÇILMASINI BEKLİYORUZ

Canlı küçükbaş hayvan satıcılığı yapan Kadir Cankı, küçükbaşlarda dişi hayvanının kilosunun 75-80 lira, erkek hayvanın kilosunun ise 90-95 lira arasında değiştiğini söyledi. Pazarda pek hareketlilik olmadığını belirten Cankı, “Küçükbaş canlı hayvanlarda en düşük fiyat dişilerde hayvan başına ortalama 4-4,5 bin lira, erkeklerde ise 5-6 bin lira. Kurban Bayramı yaklaşıyor. Ama fazla hareketlilik yok. Piyasa birkaç gündür durgun. Açılmasını bekliyoruz” dedi.

Canlı hayvan fiyatlarının geçen hafta düşük olduğunu, bu hafta ise yükselişe geçtiğini aktaran Cankı, yaşanan şap hastalığının piyasayı kötü etkilendiğine vurgu yaptı. Cankı, “Şap hastalığı vardı. Pazar zaten 2 ay kapalıydı. Biz hayvan arıyorduk, hayvan bulamıyorduk. Şimdi de hayvan çok olmuş, piyasa durdu. Birkaç gün sonra yine yükselmesini bekliyoruz” diye konuştu.

 

“HAYVALARIMIZ ELLERİMİZDE KALDI”

Şap gerekçesiyle pazarın kapalı kaldığı süreçte hayvanlarının ellerinde kaldığını söyleyen Cankı, “Fazla büyük bir zarar yoktu. Ama sonuçta yine iş yapamadık. Hayvanlarımız ellerimizde kaldı. Bayramın gelmesiyle bir hareketlilik bekliyoruz. Fiyatların daha yükselmesini bekliyoruz. Devlet biraz destek çıkarsa, fiyatlar yükselir en azından. Şu dışarıdan hayvan falan gelmese, bir de ihracat falan açılsa iyi olur” ifadelerini kullandı.

Hayvan pazarının kapalı kaldığı süreçte devletten herhangi bir destek alıp almadıkları sorusuna da yanıt veren Cankı, “Yok, destek kim verecek? Hayvanlarımız cebimizden arpa yiyordu” dedi.


YAŞ: BAYAĞI BİR ZARARIMIZ OLDU”

Besicilerden Seyfettin Yaş ise büyükbaşta canlı hayvan kilosunun 130 liradan başlayıp 140 liraya kadar çıktığını belirterek, “Ortalama bin 500 kilo gelen bir büyükbaş hayvanın fiyatı 80-90 bin liraya geliyor” dedi.

“Hayvan piyasası şu an çok pahalıdır, hayvan tedarik edemiyoruz” diyen Yaş, böyle giderse her bir hayvanın kilosunun 150 lirayı da bulacağını kaydetti.

Şap hastalığı gerekçesiyle pazarın bir süreliğine kapanmasından dolayı büyük bir zarara uğradıklarına değinen Yaş, “Bayağı bir zararımız oldu. Çünkü eskiden mesela köylerde veya meralarda topladığımız malı bu karantina dolayısıyla satamadık. Ondan sonra mesela, karkas 130 liraysa, 170 liraya çıktı. Şu an 215 liraya falan kesiliyor karkas” diye konuştu.

BİHA

Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum