Urfa'nın da içinde yer aldığı GAİB Mayıs ayı ihracat verilerini açıkladı;

Urfa'nın da içinde yer aldığı GAİB Mayıs ayı ihracat verilerini açıkladı

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri 2023 yılı Mayı ayına ilişkin ihracat verilerini açıklarken, Şanlıurfa’dan yapılan ihracatın 24 milyon dolar olduğu kaydedildi....

Şanlıurfa’nın da içinde yer aldığı Güneydoğu Anadolu İhracatçılar Birlikleri (GAİB) 2023 yılı Mayıs ayı ihracat rakamlarını açıkladı. GAİB’in bir önceki yılın aynı ayına göre 2023 yılı Mayıs ayı ihracat oranının yüzde 16,16 bir artış göstererek 1 milyar 3 milyon 114 bin dolar olduğu bildirildi.

GAİB’in Haziran 2022 - Mayıs 2023 arası dönemi kapsayan son 12 aylık ihracatı ise, bir önceki 12 aylık döneme göre yüzde 2,8 oranında düşerek 11 milyar 841 milyon 617 bin dolar oldu.


EN FAZLA İHRACATIN YAPILDI ADRES YİNE ORTADOĞU ÜLKELERİ OLDU

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin ihracatında en büyük paya sahip ülkeler arasında Ortadoğu ülkelerinin yüzde 40,7 payla ilk sıradaki yerini koruduğu belirtilirken, AB ülkelerinin yüzde 15,2'lik payla ikinci, Afrika ülkelerinin ise yüzde 14,6'lık payla üçüncü sırada bulunduğu aktarıldı. 2023 yılının Ocak-Mayıs döneminde 188 ülkeye ihracat yapıldığını vurgulayan GAİB Başkanı Ahmet Fikret Kileci, "Ocak-Mayıs ayı ihracat tablomuzu incelediğimizde Irak, ABD, Suriye, İngiltere, Suudi Arabistan, Almanya, İtalya, Libya, İsrail ve Rusya Federasyonu'nun Bölgemiz ihracatında ilk sıralarda yer aldıklarını görüyoruz. Gelecekte ihracatımızı artırmak, ihracat yaptığımız ürün grupları ve ülkeleri çeşitlendirmek için gereken adımları atmaya devam edeceğiz. Önceki aylarda olduğu gibi Mayıs ayında da tanıtım etkinlikleri ve fuarlara katılım sağlayarak Birliğimizi ihracat sahasında temsil etmeye devam ettik” dedi.

Birliğin en fazla ihracat yapan üyesi komşu il Gaziantap’in, Mayıs 2023’te de ulaştığı 872 milyon dolarlık ihracatla tüm iller arasında en fazla ihracat gerçekleştiren 6. il oldu.

2023 Mayıs ayında GAİB'e bağlı diğer illerden yapılan ihracata bakıldığı zaman ise, Kahramanmaraş'tan 100 milyon dolar, Mardin'den 82 milyon dolar, Malatya'dan 31 milyon dolar, Şanlıurfa'dan 24 milyon dolar, Diyarbakır'dan 18 milyon dolar, Kilis'ten 10 milyon dolar, Adıyaman'dan 5 milyon dolar ihracat gerçekleştirildiği açıklandı.

BİHA

Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum