Urfa’da spotçular öğrencileri bekliyor;

Urfa’da spotçular öğrencileri bekliyor

Üniversite sonuçlarının açıklanmasının ardından gözler barınma sorununa çevrildi. Üniversitede öğrenci evinde yaşamak isteyenleri kiralık daire ve ev eşyalarının nasıl alınacağı sorunu bekliyor. Öğrencilerin, yıllardır değişmeyen tercihi ise spotçular, halk arasında bilinen tabiriyle ikinci el eşya satıcıları. Şanlıurfa’daki ikinci el ve spot eşya satan esnaf, iş yerlerine malzemeleri doldurarak dört gözle öğrencilerin gelmesini beklemeye başladı....

ŞANLIURFA - Bu yıl üniversitelerin birçoğunda akademik takvim 2 Ekim’de başlayacak. Yerleştirme sonuçlarına göre, yaklaşık 30 bin öğrencisi bulunan Harran Üniversitesinin lisans ve ön lisans programlarına 7 binden fazla yeni öğrenci yerleşti. Yaklaşık 4 hafta sonra binlerce yeni öğrencinin ders başı yapacak olması, Şanlıurfa’da ikinci el eşya satıcılarını ve nakliyatçıları da hareketlendirdi. Kentteki spotçular, dört gözle müşterisi olacak öğrencileri beklemeye başladı.

Urfa’daki bu mağazalar, uygun maliyetle ev döşemek isteyen öğrencilerin uğrak yerlerinden. Ancak artan maliyetler ev eşyalarına da yansımış durumda. Geçen yıl ortalama 8 bin liraya döşenen öğrenci evinin maliyeti bu sene 15 bin lirayı buluyor.

Şanlıurfa’da eğitim görmek için ayak basan öğrencilerin ilk adresi olan spot piyasasını sizin için araştırdık.

UĞURKAN: GEÇEN YIL 2 BİN LİRAYDI ŞİMDİ 6 BİN LİRA

İkinci el eşya alım satımı ile ilgilenen Ahmet Uğurkan, sıfır ürünlerin fiyatlarının yükselmesinin ikinci ele talebi artırdığını söyledi.

“Satışlar geçen seneye göre daha az, geçen sene ürünler ucuzdu şu anda fiyatlar arttığı için satışlar daha az oluyor” diyen Uğurkan, geçen sene 2 bin liraya sattıkları kanepeyi şu anda 5 bin 500-6 bin liraya sattıklarını kaydetti.

Kente daha fazla öğretmen ve öğrencinin gelmesinin işlerini olumlu etkileyeceğini vurgulayan Uğurkan, “Öğretmen ve öğrencilerin geliş sezonu olduğu için genellikle kanepe olsun diğer ürünler olsun satışları artıyor. Geçen seneye göre az şu anda satışlar biraz daha az oluyor. Zamlar biraz daha azalırsa daha iyi olur, müşterilerin memnuniyeti daha az oluyor çünkü. Zamlardan biz de şikayetçiyiz müşteriler de şikayetçi” dedi.


Uzun yıllardır ikinci el eşya alım satımı yapan Fethi Deveci ise işlerinin geçen yıla göre düştüğünü savunanlardan.

“İkinci el ve sıfır ürünlerin satışında geçen seneye oranla yüzde70-80 düşüş var, nedeni öğretmenlerin ataması mı az gelen öğrenci mi az, onu bilmiyoruz” diyen Deveci, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Dayalı döşeli 1+1 evler yapılıyor Urfa’da, talep de onlara fazla olduğu için öğretmenler ikinci ele, sıfıra ihtiyaç duymuyorlar, onun için işlerimiz durgun hale gelmiştir. Geçen sene satışımız yüzde seksenlerdeyken şu anda yüzde yirmi yüzde onlara düştü. Ödemelerimizi yapamıyoruz kredi ödemekte zorlanıyoruz.”

Fethi Deveci kente gelecek yeni üniversiteli öğrencilerden umutlu.

“Üniversiteler açılınca işlerde canlanma olur” diyen Deveci, “Fiyatlar yüksek, bir öğrencinin, bir öğretmenin sıfır bir ürünü alabilmesi, bir ev döşemesi üç dört aylığını alır, o da öğretmene öğrenciye ağır gelir kira ve diğer ödemelerinden dolayı. İkinci ellerde fiyatlar uygundur, bir aylıkla bütün her şeyini alabilir. İkinci ellerde fiyatlar geçen seneye göre yüzde elli arttı.”

Deveci, geçen yıl ortalama 8 bin liraya döşenen öğrenci evinin maliyetinin bu sene 15 bin lirayı bulacağını vurguladı.

ALKAN: HER ŞEY İKİ KATINA ÇIKTI

Spotçu esnafından Şaban Alkan da özellikle öğretmen ve öğrencilerin aradığı her şeyi sattıklarını belirterek, şunları söyledi:

“Üniversitelerin açılması bize yaradı diyebiliriz. Fiyatlar bizde uygun ama geçen seneye göre her şey iki katına çıktı. Bu durumdan şikayetçi olan vatandaşlarımız da oluyor, doğrusu biz de şikayetçiyiz ama bizim de aldığımız fiyat belli”.

BİHA

 

Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum