Vali Ayhan Urfa’nın ‘deprem’ verilerini paylaştı (-EK);

Vali Ayhan Urfa’nın ‘deprem’ verilerini paylaştı (-EK)

Şanlıurfa Valisi Salih Ayhan, Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremde etkilenen iller arasında yer alan Şanlıurfa’da hasarlı binaların tespit çalışmalarının devam ettiğini belirterek, bin 122 binanın acilen yıkılması gereken ağır hasarlı yapılar olduğunu kaydetti. Kentin Bahçelievler bölgesine değinen Ayhan, “Bahçelievler Urfa’nın en eski yerlerinden biridir. Bu bölgede ağır bina sayısı fazladır” dedi. Ayhan, binalarda kolon kesilme durumlarıyla ilgili soruşturmaların sürdüğünü belirtti....

ŞANLIURFA –Şanlıurfa Valisi Salih Ayhan, Kahramanmaraşlı 7,7 ile 7,6’lık iki büyük depremde etkilenen iller içerisinde bulunan Şanlıurfa’nın bilançosuyla ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu.

Valilik Toplantı Salonun’ da düzenlenen basın açıklamasına; Vali Ayhan’ın yanı sıra İl Sağlık Müdürü Mehmet Gülüm, İl Emniyet Müdürü Mehmet Murat Ulucan, Tuğgeneral Mücahit Avkıran, Şanlıurfa İl Afet ve Acil Durum Müdürü Mahmut Sönmez, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Hüseyin Aras katıldı.

Vali Ayhan bir hafta geçen deprem süreciyle ilgili genel verileri ve istatistikleri paylaştı.

Şanlıurfa’da depremin ilk anından bu yana çalışmaların sürdüğünü ifade eden Ayhan, “Şanlıurfa olarak ilk şoku atlattığımız andan itibaren tüm devlet ayaktaydı. Merkezdeki emniyetimiz hem kırsaldaki jandarma ekiplerimiz saha çalışmaları yaptı. İl yarım saate 20’ye yakın binanın yıkıldığını öğrenmiş olduk. 8 bin 681 personel koordine oldu. 7 bin 777 ekibimiz ve 657 güvenli ekibimizle hemen sahaya yönelmiş olduk. Bin 318 kişi de arama kurtarma ekipleriyle enkazda görev aldı.

Afetlerde ilk 72 saate altın saat denir. Bu süre zarfında binadan sağ çıkarma daha fazla oluyor. Sosyal medya hesaplarımızdan da yapılan çalışmalarla ilgili de sıcağı sıcağına bilgilendirmeler yapıldı. Personelimizin ve ekibimizin özverili çalışmalarını takip ettik. Depremin ardından iki saat sonrada enkazın başına gittik. Vatandaşımız şunu hisseti. Kamu, devlet süreci yönetiyor” dedi.

AYHAN: SOSYAL MEDYADA YALAN YANLIŞ BİLGİLERE İTİBAR EDİLMEMELİ

Sosyal medya platformlarında da yalan yanlış bilgilendirmeler yapanlar       olduğunu ve bunlarla ilgili çalışmaların da devam ettiğini kaydeden Vali Ayhan ,”Hem devleti zafiyette uğratmak hem de kamuyu sekteye uğratmak. Bu tür paylaşımlar vatandaşları tedirginliğe, kaos ortamı oluşturma için özellikle yapıldığını görebilmekteyiz. Bunlarla ilgili de çalışmalar yapılmakta. İlimizde depremden vefat eden kişi sayısı 179. İlimizin dışında da vefat eden hemşerimizlerimiz ise 160’tır. Vefat edenler 340 olarak duyurulabilir. Bunlar Adıyaman’da, Hatay’da vefat eden kardeşlerimizdir. Otopsi işlemleri burada yapıldığı için kayıtlar buradan geçiyor. Biz bu ayrımı yaptık” diye konuştu.

 

“72’LİK İLK SAAT DİLİMİNDE 144 KİŞİ SAĞ KURTARILDI”

“Enkazdan altın saat dediğimiz sürede 144 vatandaşımızı sağ kurtardık” diyen Ayhan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu sayı çok önemli bir rakamdır. Depremden etkilenip, hastaneden taburcu olanların sayısı 8 bin 919, şu an hastanede yatan hastalarımızda 313’tür. Bilindiği gibi depremin ilk gününden beri vatandaşlarımız sokakta. Bizde sosyal devlet anlayışı gereği vatandaşlarımıza her türlü desteği sağlamaya devam ediyoruz. Diğer ilerden çok yardım talep etmedik çünkü diğer illerin durumu daha vahimdir.”

 

“25 BİN KİŞİ ÇADIRLARDA BARINDIRILDI” 

Vali Aylan, kentteki toplanma alanları, kurulan çadır sayısı ve hasar gören binalarla ilgili şunları söyledi:

“Şehrimizdeki toplam toplanma alanı 493’tür. Çadır kurulan alan sayısı 91, kurulan çadır sayısı da şu an 3 bin 186’dır. Her çadırda 7-8 kişi kalabiliyor. 25 bine yakın vatandaşımız çadırlarda barındırıldı. Dağıtılan battaniye sayısı 75 bin 825. Diğer alternatif konaklama yerleri de 831’dir. Psikoloji destek veren kişi sayısı da yaklaşık 58 bin kişidir. Şu an son dönemeçteyiz ama önemli bir dönemeçteyiz. Bundan sonra yıkılması gereken binaların yıkılması, hasar tespitleri, diğer ihtiyaçlar gibi çalışmalarla devam edecek. 

 373 bin 493 bina stokumuz var. Bunların deprem anında hasar gören, kullanılamaz hale gelen bina sayısı 253, yıkılan bina sayısı da 19’dur. Bin 122 bina acil yıkılacak, ağır hasarlıdır. Hasar tespiti yaptığımız bina sayısı 18 bin 333, bağımsız bölüm sayısı da 124 bin 569’dur. Şu an 200 ekip herhalde 3-4 güne bu işi neticelendirir. Hasarsız ve az hasarlı binalara vatandaşlarımız girebilir.”

 

“BAHÇELİEVLER’DE AĞIR BİNA SAYISI FAZLA”

Basın mensuplarından yapılan ihbarları resmi açıklama yapılmadan paylaşmamalarını isteyen Ayhan, kentin en eski yerlerinden Bahçelievler ile ilgili şunları söyledi:

“Bahçelievler Urfa’nın en eski yerlerinden biridir. Bu bölgede ağır bina sayısı fazladır. Binalarda kolon kesilme durumlarıyla ilgili de çalışmalar devam ediyor. Her akşam saat 21.00’da her birimin yaptığı çalışma ve ertesi gün yapacakları çalışmaları paylaşıyor, değerlendiriyoruz. Depremle ilgili soruşturmalarda 11 kişi hakkında gözaltı kararı verildi. 3 kişi daha önceden vefat ettiği için şu an 8 kişi gözaltı kararı verilmiş, bu sayı daha da artar”.

BİHA

 

Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum