Şanlıurfa'da ilk kez koltuk altından aort kapak ameliyatı başarıyla gerçekleştirildi;

Şanlıurfa'da ilk kez koltuk altından aort kapak ameliyatı başarıyla gerçekleştirildi

Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğü Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Kalp Damar Cerrahi Kliniğinde görevli Uz. Dr. Arif Yasin Çakmak tarafından, kalp rahatsızlığı bulunan hastaya, Şanlıurfa'da ilk defa uygulanan koltuk altından küçük kesi ile aort kapağı ameliyatı başarıyla uygulandı....

Nefes darlığı şikâyetiyle Kalp Damar Cerrahi polikliniğe müracaat eden 56 yaşındaki kadın hastanın yapılan ileri tetkiklerinde kalp bölgesinde bulunan aort kapağındaki sorun nedeniyle kapak ameliyatı yapılmasına karar verildi. Yatış işlemlerinin ardından hastanın ameliyat için hazırlıkları yapıldı. Yaklaşık 3 saat süren ve hastanın koltuk altından küçük kesi ile gerçekleştirilen zorlu ameliyat, Şanlıurfa'daki deneyimli doktorlar tarafından başarı ile gerçekleştirildi.

Ameliyatı gerçekleştiren Kalp Damar Cerrahi Uzmanı Doktor Arif Yasin Çakmak, "Hastamızın Aort Kapağını değiştirmeyi planladık. Hastamızın yapılan tetkiklerimizde yeni bir yöntem olan kapalı ameliyata uygun olduğunu gördük. Hastamıza koltuk altından kesi yaparak göğüs kafesini kesmeden kapalı yöntemle aort kapak ameliyatını gerçekleştirdik. Bugün hastamızı taburcu ediyoruz. Genel durumu iyi, yapılan kontrollerde de herhangi bir sıkıntımız yok. Bu yöntemi de zaten daha önce koroner by pass ve mitral kapak ameliyatlarında başarıyla gerçekleştirmiştik. Şimdi de hastanemizde ilk defa aort kapak ameliyatında koltuk altından başarıyla geçekleştirdiğimizi tüm Şanlıurfa halkına duyurmak istedik" şeklinde konuştu.

Koltuk altından kalp ameliyatı, göğsün ön bölümünde bulunan sternum dediğimiz, halk arasında iman tahtası olarak bilinen kemiğin elektrikli testere yardımıyla kesilmesine gerek kalmadan, sağ koltuk altından yaklaşık 5-6 cm'lik küçük bir kesi yapılarak, hiç kemik kesmeden kaburgaların arasından girilerek yapılan kalp ameliyatlarını kapsamakta. Bu yöntem, klasik yönteme göre daha az travmatik ve daha kısa sürede iyileşme sağladığı için hasta için daha avantajlı.

BİHA 

Kaynak:

İlgili Konular :
İlgili Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
0 Yorum