Türkiye’de giderek yaygınlaşan hiperbarik oksijen tedavisi nihayet
Şanlıurfa’da da uygulanabilecek.
Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde yara, yanık ve karbonmonoksit zehirlenmesi başta olmak üzere pek çok hastalıkta hızlı iyileşme sağlayan hiperbarik oksijen tedavi merkezi 2023’ün başında kurulmuştu.
Kurulumu tamamlandıktan sonra merkez için uzman doktorun atamasının yapılması ise aylar aldı.
Hiperbarik Oksijen Tedavi Merkezinde incelemelerde bulunan Şanlıurfa İl Sağlık Müdürü Dr. Ögr. Üyesi Abdullah Solmaz, söz konusu merkeze uzman doktor atamasının yapıldığını müjdeledi.
Bu hafta Su Altı Hekimliği ve Hiperbarik Tıp Uzmanı Dr. Özge Yeşilgül’ün atamasının gerçekleştiği bilgisini veren Solmaz, “Yaklaşık 10-15 gün içerisinde Şanlıurfa ilimizde hiperbarik oksijen tedavisi uygulanmaya başlanacaktır” dedi. Solmaz, karbonmonoksit zehirlenmesi ve diyabetik yaraların tedavisi, görme kaybı ve ani işitme kaybı olan vatandaşların bu hizmetten faydalanarak sağlıklarına kavuşacaklarını düşündüklerini ifade etti.
Su Altı Hekimliği ve Hiperbarik Tıp Uzmanı Dr. Özge Yeşilgül de Şanlıurfa’da bir ilkin gerçekleşeceğini belirterek şunları söyledi:
“Artık hastalarımıza tedavi vermeye çok yakında başlamış olacağız. Ani görme kaybı, ani işitme kaybı, karbonmonoksit zehirlenmeleri… bunların dışında çoğunlukla hastalarımız diyabetik enfeksiyonları olanlardan oluşuyor. Bu hasta grubu rahatlıkla artık hiperbarik oksijen tedavisi alabilecekler.”
HASTALAR İL DIŞINA GİTMEK ZORUNDA KALMIŞTI
Harran Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesindeki hiperbarik oksijen tedavisi sunulan merkezin yıllar önce kapatılmasının ardından hastalar il dışına gitmek zorunda kalmıştı. Tedavinin şimdi Urfa’da uygulanacak olması il dışına gitmek durumunda kalan hastalar için büyük önem taşıyor.
HİPERBARİK OKSİJEN TEDAVİSİ NEDİR?
Hiperbarik oksijen tedavisi, basınç odası içerisinde hastayı deniz seviyesindeki atmosferik basınçtan ( 1 ATA = 760 mmHg.basıncı) 2–3 kat daha fazla bir basınca maruz bırakarak yüzde 100 oksijen solutulması esasına dayanan tedavi şekli olarak biliniyor. Bu sayede kan ve dokularda oksijen miktarı 20 kata kadar yükseltilebiliyor.
HANGİ DURUMLARDA UYGULANIR?
Hiperbarik oksijen tedavisi, diyabete bağlı gelişen ve iyileşmeyen yaralanmalar dışında karbonmonoksit zehirlenmeleri, ani görme ve işitme kaybı, dekompresyon hastalığı, termal yanıkları, ışın tedavisi sonrasında meydana gelen doku hasarı, siyanür zehirlenmesi ve beyin apsesi gibi durumlarda uygulanabiliyor.
BİHA