Hava sıcaklıklarıyla birlikte, buz satışları da arttı

Türkiye'nin en sıcak kentlerinden Şanlıurfa’da kavurucu sıcakların henüz yaz aylarının başındayken etkisini artırarak göstermesiyle, buz satışlarında patlama yaşanıyor. Kışın tek vardiya çalışan buz satıcıları, esnaf ve vatandaşların talebine yetişmek için şimdiden çift vardiya yapmaya başladı.

ŞANLIURFA - Türkiye’nin sıcağı ile meşhur kentlerinden Şanlıurfa’da kavurucu sıcakların etkisini henüz yaz aylarının başındayken hissettirmeye başlaması, buz fabrikalarında da yoğunluğa neden oldu.

Eyyübiye ilçesinde uzun yıllardır faaliyet gösteren buz fabrikasında, özel kalıplarda doldurulan suyun sıfırında altında 10 derecede 12 saat dondurulmasıyla elde edilen buzlara, gıda sektöründe hizmet veren iş yerleri ve vatandaşlar yoğun talep gösteriyor.

Kentte henüz haziran ayında hissedilen sıcaklıkların 40 derecelerin üzerine çıkmasıyla buz satışları iki katına çıkmış durumda.

Özellikle yaz aylarında sıcak havadan bunalan vatandaşların tercih ettiği rendelenmiş buzdan hazırlanan "palıza" tatlısı yapan lokanta ve işletmeler, buz fabrikasının en iyi müşterileri arasında bulunuyor.

Taziye, mevlit, düğün organizasyonlarında da yemeklerin yanında ikram edilen içecekleri soğuk tutmak içinde buz siparişleri veriliyor.

Sıcak günlerde buzu sıklıkla tüketenler arasında tarım işçileri de bulunuyor. Tarlada çalışanlar aldıkları buzları özel kaplarda muhafaza ederek gün boyu içeceklerini soğuk tutuyorlar.

Sıcak havada ekmek hamurlarının erken kabarmasını önlemek için buza ihtiyaç duyan fırıncılar da fabrikanın müşterileri arasında yer alıyor.

Sabah saatlerinden itibaren fabrikaya gelenler ile özel sipariş verenler, buz kalıplarını kısa sürede tüketiyor.

Perakende ve toptan olarak alınabilen buzlar poşet ve kalıp buz olmak üzere iki çeşit olarak satılıyor. Geçen yıl fiyatları 15-20 TL arasında değişen buzların şimdilerde fiyatı 30-40 TL arasında değişiyor.

BİHA’ya konuşan buz üretilen işletmenin çalışanı Adnan Buz, sıcak havanın etkisini iyice hissettirmesiyle buz satışlarının iki katına çıktığını belirtti.

BUZ: TALEP YOĞUN, ÇİFT VARDİYA ÇALIŞIYORUZ

Sıcaklıkların bir anda artmasıyla buza talebin iki katına çıktığını, kendilerinin de talebe yetişmek için çift vardiya çalışmaya başladıklarının altını çizen Buz, şunları söyledi:

“Buza yoğun bir talep var. Genellikle esnaf ve seyyar satıcılar olsun inanılmaz şekilde buz istiyorlar. Arada düğün, mevlit, taziyeler gibi önemli olaylarda yemeklerin yanında içecekler için buz ihtiyacı oluyor. Vatandaşlar bu durumlarda da gelip buz alıyor. Buz imalathanemizde 5 büyük makinemiz, dükkanımızda da 1 büyük makinemiz var. Daha yazın başında olmamıza rağmen taleplere yetişemiyoruz. Personel ve vardiya artırımına gittik. Şu anda gece gündüz olmak üzere çift vardiya çalışıyoruz.”

“KALIP BUZU 40 TL’DEN, POŞET BUZU 30 TL’DEN SATIYORUZ”

Buz, fiyatlarda da geçen yıla oranla artış yaşandığını ifade ederek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“İki çeşit buz satıyoruz. Bir kalıp buzumuz, bir de poşetli buzumuz var. Kalıp buz genellikle daha çok büyük iş yerleri, poşetli buz ise daha çok seyyar satıcı ve küçük esnaflar alıyor. Kalıp buzu 40 TL’den, poşet buzu ise 30 TL’den satıyoruz. Geçen yıl ise kalıp buzu 20 TL’den, poşet buzu ise 15 TL’den veriyorduk. Malum ekonomik durum bizleri de etkiledi. Ama yine de satışları iyi kalıp buzdan günde 250-300 tane satıyoruz. Poşet buzu da daha çok satıyoruz ama şuan net bir sayı veremeyeceğim. Sıcaklık arttıkça da talep de artıyor. Sıcaklık devam ettiği sürece de bizim işlerimiz devam ediyor.”

 

“MOTOKURYELERLE SİPARİŞ GÖTÜRÜYORUZ”

Bu yıl buz satışları için sipariş üzerine çalışmaya başladıklarını ve vasıtası olmayan esnaf ve vatandaşlar için motokurye hizmetini devreye aldıklarını belirten Buz, şöyle konuştu:

“Mesela bazıları gelip buzlarını kendileri alıp götürüyor. Bazılarına ise biz götürüyoruz. Kapının önünde her zaman 3-4 tane motokurye bulunuyor. Arayıp sipariş verip, adres bildiriyorlar. Bizler de istedikleri yere götürüyoruz. Buz kalıplarını akşam saat 8 gibi dolaplara yerleştiriyoruz. Sabah 8’de en geç 8 buçukta buza dönüşüyor. Ondan sonra tekrardan kalıplara koyuyoruz akşama kadar bir daha buz oluyor. Ortalama 12 saat sürüyor”.

BİHA