Türkiye’nin
ilk 10 büyük kentinden biri olan Şanlıurfa'nın en önemli sorunlarının başında şüphesiz
sağlık geliyor. Suriyeli sığınmacılarla nüfusu 2,5 milyona ulaşan kentte
özellikle doktor ve sağlık çalışanı noktasında eksiklikler yeni atamalara
rağmen bir türlü giderilemiyor. Kentte özellikle
çocuk branşlarında ciddi eksiklik bulunuyor.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yeni yılın başında yaptığı açıklamaya göre, her yıl yaklaşık 75 bin çocuğun dünyaya geldiği Şanlıurfa’da tek bir çocuk hematoloji/onkoloji uzmanı bulunuyor. Kentte bir yılda kansere yakalanan çocuk sayısı ise 750.
BAŞKA İLLERDE ŞİFA ARANIYOR
Birçok hastalıkta olduğu gibi kanserde de erken teşhis hayat kurtarıyor. Ancak hasta sayısı çok fazla olduğu için alanında uzman mevcut doktor da ihtiyacı karşılayamıyor. Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesinde bir günde 100 hastaya bakan onkoloji uzmanı doktor, koskoca büyükşehirde tek başına şifa dağıtmaya çalışıyor. Haliyle teşhis konulan çocuklar il dışına sevk edilmek zorunda kalınıyor. Çocukları için şifa arayan aileler de başka illerin yollarına düşüyor.
Konaklama, ulaşım başta olmak üzere birçok sorunu göz önünde bulunduran bazı hastalar muayene ve tedavi için şehir dışına yönelirken, ekonomik şartları daha kötü durumda olan ailelerse kente hematoloji/onkoloji alanında başka doktorların da atanmasını bekliyor.
NEV HOSPİTAL BAŞVURU YAPTI
Şanlıurfa’nın özel sağlık kuruluşlarından Nev Hospital’ın, onkoloji hizmeti sunmak için Sağlık Bakanlığı’na bir süre önce başvuru yaptığı öğrenildi. Kentte onkoloji alanında büyük bir eksiklik bulunsa da Sağlık Bakanlığı’nın ihtiyaca ve fiziki şartların sağlanmasına rağmen başvuruya olumlu yanıt vermediği belirtildi.
Mağdur hastalar ise kentin tüm milletvekillerinin onkoloji hizmeti kazandırılması çaba göstermesini bekliyor.
Onkoloji hizmeti sunmak için girişimde bulunan Nev Hospital’ın anjiyo ile ilgili hizmeti ise kısa sürede başlatacağı kaydedildi.
BİHA