Kahramanmaraş merkezli 6
Şubat’taki “asrın felaketi"nin eğitim alanında oluşturduğu hasar çok
fazla. Depremin etkilediği illerde birçok okul yıkılırken ya da okul binaları
ağır hasar alırken, öğrenciler de kayıp acısı ve büyük bir travma
yaşadı, öğrencilerin ders çalışacak ortamları kalmadı, kaynaklara erişimi
sıkıntıya girdi ya da öğrenciler kaynaklara geç ulaşabildi. Tüm bunlar deprem illerindeki
öğrencileri dezavantajlı duruma getirdi. Bu öğrencilerden sınava hazırlananlara
pozitif ayrımcılık yapılması birçok kez dile getirildi.
ERDOĞAN MÜJDEYİ VERDİ
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Adana mitingde deprem bölgesindeki lise öğrencilerine müjde verdi.
Depremden etkilenen illerdeki lise öğrencileri için kendi illerindeki devlet üniversitelerinde yüzde 25'lik ek kontenjan ayrılacağını ayrıca özel üniversitelerin tamamındaki her programda da bu öğrenciler için birer kişilik yer tahsis edileceğini belirtti.
MEB, 4 İLİ VE 2 İLÇEYİ KAPSADIĞINI AÇIKLADI
Millî Eğitim Bakanlığı (MEB), Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki depremzedeler için verilecek ek kontenjanın detaylarını açıkladı. MEB’den yapılan açıklamada, depremden daha çok etkilenen Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya ile Gaziantep'in Nurdağı ve İslahiye ilçelerinde her 30 kontenjana 2 olacak şekilde ek kontenjan verileceğini belirtildi. Daha sonra yerleştirme ve tercih kılavuzunda güncelleme yapan Millî Eğitim Bakanlığı, söz konusu karar kapsamında açıklanan 4 il ve 2 ilçeye Osmaniye’nin de eklenmesine karar verdi.
URFA’YA LGS EK KONTENJANI VERİLMİYOR
Osmaniye’nin de aynı kapsama alınması Şanlıurfa’daki öğrencileri umutlandırmıştı. Ancak, BİHA’nın bakanlık yetkililerinden aldığı bilgiye göre Şanlıurfa’ya LGS ek kontenjanı verilmiyor. Ortaöğretim Genel Müdürlüğü, yıkılacak ve hasar gören bina verilerinden yola çıkılarak, illerin belirlendiğini Şanlıurfa verilerinin Osmaniye ilinin de gerisinde kaldığı için aynı kapsama alınmayacağını bildirdi.
BİHA