Şanlıurfa Büyükşehir
Belediyesi Mezopotamya Living Lab tarafından yürütülen 6. GAP Yeşil İnovasyon
Proje Yarışması, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve GAP Bölge Kalkınma İdaresi,
Harran Üniversitesi ile Genç STEM Eğitim ve Araştırma Derneği katkılarıyla
desteklenen 6. GAP Yeşil İnovasyon Proje Yarışması başvuru süreci 1 ekim tarihiyle
başladı.
Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi, Harran Üniversitesi ve GAP Bölge Kalkınma İdaresi, gençlerin sürdürülebilir çevre ve yeşil teknoloji alanlarında yeteneklerini keşfetmeleri ve geliştirmeleri için 6. GAP Yeşil İnovasyon Proje Yarışması’nı düzenliyor. 1 Ekim tarihinde başlayan başvurular 15 Aralık’a kadar devam edecek.
Yarışma, gençlerin bilim ve teknoloji alanlarındaki bilgi ve becerilerini artırmayı ve çevresel sorunlara çözüm üretmeyi teşvik etmeyi amaçlıyor. Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Mardin, Şanlıurfa, Kilis, Siirt ve Şırnak illerinde öğrenim gören İlkokul (3-4. sınıf), ortaokul ve lise öğrencileri, www.gapyesil.org adresi üzerinden online olarak başvurabilirler.
Seçilen takımlar, 25 bin liraya kadar malzeme desteği ve uzman mentor rehberliğinde projelerini geliştirebilecek.
Hackathon sürecinde, alanlarında uzman kişiler tarafından girişimcilik üzerine keynote konuşmaları gerçekleştirilecek. Bu konuşmalar, gençlerin girişimcilik ruhlarını keşfetmelerine ve geliştirmelerine yardımcı olacak.
Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, “Bilimin Güneşi Şanlıurfa’dan Doğacak” mottosuyla çıktığımız bu yolda; vizyonumuz gençlerimizin teknoloji ve inovasyon alanında dünyadaki tüm gelişmelerden haberdar olmasını, eğitim ve uygulama alanlarına sahip olmasını sağlamaktır. Göreve geldiğimiz anda Mezopotamya Living Lab Merkezimizi kurduk o günden bugüne faaliyette olan merkezimizle nice başarılara imza attık, Şanlıurfa’mıza Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’nın elinden “Bilim, Teknoloji ve Girişimcilik Ödülü”nü, Doğunun İncileri ödül töreninde en verimli İnovasyon Merkezi ödülü ile TEKNOFEST Türkiye ikinciliği gibi ödüller kazandırdık. Bununla beraber 10 binlerce gencimize çeşitli yazılım ve tasarım eğitimleri verdik, etkinlik, fuar ve yarışmalarda şehrimizi temsil edip çeşitli ödüller kazandırdık. Şehrimizi İnovasyon şehirleri arasına yazdırmayı başardık Bürüksel merkezi ENoLL’ üyesi olmaya hak kazandık. Yarışmayla ilgili olarak; "Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi olarak, sürdürülebilirlik ve yeşil inovasyonun altını çiziyoruz. GAP Yeşil İnovasyon Proje Yarışması’yla bölgemizin gençlerine sunduğumuz bu değerli platform, Şanlıurfalı gençlerimize ve bölgeye büyük katkılar sağlayacak. Şehrimizin gençlerini desteklemek ve onların yeşil inovasyonda lider olmalarını amaçlıyoruz, Kuzey Mezopotamya’nın İnovasyon Merkezi olduğumuzu kanıtlamak için şehrimizin tüm dinamikleriyle birlikteyiz oluşturduğumuz bu güç Şanlıurfa’mızın çok daha hızlı gelişmesini sağlayacağına inanıyoruz" dedi.
Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Tahir Güllüoğlu ise bu projenin gençlerin yeteneklerini ortaya çıkarmasına ve milli inovasyon üretmelerine katkı sağlayacağını vurgulayarak şunları söyledi: "Sürdürülebilirlik, yeşil teknoloji ve iklim değişikliğiyle mücadele, geleceğimizin anahtar kavramlarındandır. Bu yarışma, gençlerimizin bu alanda yeteneklerini geliştirmeleri ve çevremize olumlu katkılarda bulunmaları için önemli bir fırsattır. Harran Üniversitesi olarak, sürdürülebilirlik ve yeşil teknoloji alanlarında gençlerimizin potansiyelini ortaya çıkarmaya ve geleceğe daha yeşil bir şekilde ilerlemelerine yardımcı olmaya büyük bir bağlılıkla yaklaşıyoruz. 6. GAP Yeşil İnovasyon Proje Yarışması, bu vizyonumuzun bir yansımasıdır. Gençlerimizin çevresel sorunlara duyarlılıklarını artırmak, onları bilim ve teknoloji alanlarında yeteneklerini geliştirmeye teşvik etmek ve milli inovasyona öncülük etmelerine destek olmak için bu yarışmayı düzenliyoruz. Gençlerimizin yaratıcılığına, enerjisine ve vizyonlarına olan inancımızla, bu yarışma Türkiye'nin geleceğine ışık tutacak yenilikçi projelere ev sahipliği yapacaktır" dedi.
GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Dr. Hasan Maral ise projenin bölge gençlerine büyük bir fırsat sunduğuna dikkat çekti ve "GAP Bölge Kalkınma İdaresi olarak, bölge gençlerimizin yeteneklerini ve potansiyellerini ortaya çıkararak sürdürülebilir bir geleceğe katkıda bulunmalarını teşvik etmekten gurur duyuyoruz. 6. GAP Yeşil İnovasyon Proje Yarışması, gençlerimizin çevre konularına duyarlılıklarını artırarak yeşil teknoloji ve inovasyon alanlarında büyümelerine olanak sağlayacak bir platform sunuyor. Bölgemizin bu genç yetenekleri, hem kendi bölgesel kalkınmamıza hem de ülkemizin genel ilerlemesine katkı sağlayacak projeler geliştirecektir. Bu yarışma, gençlerimizin yaratıcılıklarını, bilgi birikimlerini ve girişimcilik ruhlarını ön plana çıkarmak için bir fırsat sunuyor. Hep birlikte, bu gençlerimizi destekleyerek ve onların inovasyon yolculuklarını güçlendirerek daha yeşil ve sürdürülebilir bir geleceğe doğru adım atmalarına yardımcı olacağız" dedi.
Yakın zamanda bölgede yaşanan deprem ve sel felaketleriyle etkilenen gençlere de motivasyon sağlamayı hedefleyen proje, Harran Üniversitesi ve GAP Bölge Kalkınma İdaresi'nin TEKNOFEST Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali'nde gençlerin projelerini sunmalarını ve bölgeyi temsil etmelerini sağlayarak onları teşvik etmeyi planlıyor.
GAP Yeşil İnovasyon Proje Yarışması, gençleri yeşil teknoloji ve inovasyonla buluşturarak, sürdürülebilir bir gelecek için bilinç ve beceri kazandırmayı amaçlıyor. Başvurular 1 Ekim’de başlamış olup, 15 Aralık’a kadar devam edecek. Bu yarışma, gençlerin yaratıcılıklarını, bilgi birikimlerini ve girişimcilik ruhlarını ön plana çıkararak, Türkiye'nin geleceğine ışık tutacak yenilikçi projelere ev sahipliği yapacak.
Detaylı bilgi ve yarışma başvurusu için www.gapyesil.org adresinden ulaşabilirsiniz.