Şanlıurfa Mehmet Akif İnan
Eğitim ve Araştırma Hastanesi kapalı psikiyatri servisinde, halk arasında
‘beyine elektrik uyarımı’, ‘elektroşok tedavisi’ veya ‘şok tedavisi’ olarak
bilinen elektrokonvülsif terapi (EKT) işlemi, psikiyatri hekimleri tarafından
uygulanmaya başlandı.
Ağır depresyon tedavisinde ilacın etki etmediği durumlarda, özellikle intihar eğiliminin olması halinde, beyine elektrik uyarımı olarak bilinen, EKT uygulanabiliyor.
Şanlıurfa Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Psikiyatri Uzmanı olarak görev yapan Doktor Büşra Bakırcı, EKT ile ilgili merak edilenleri anlattı.
Faaliyete yeni açılan 26 yataklı kapalı psikiyatri servisinde bölgeye hizmet verdiklerini belirten Uzman Doktor Büşra Bakırcı, ilaç dışı yöntemlerin önde gelen tedavi biçimlerinden olan EKT tedavisinede başladıklarını ifade ederek şunları söyledi:
“Halk arasında şok olarak bilinen elektrokonvülsif terapi, psikiyatri rahatsızlıkları müdahalesinde kullanılan ilaç dışı yöntemlerden birisidir. Bu uygulama başta majör depresyon olmak üzere ilaçlara direnç gelişen olgularda veya intihar düşüncesi, yeme içme reddi gibi acil müdahale gerektiren durumlarda kullandığımız gerekli ve etkili bir tedavi yöntemidir. Anestezi uzmanı ve psikiyatristin hazır bulunduğu acil müdahale imkânı veren tedavi odamızda işlemi uygulamaktayız. Hastaya anestezik ilaç verildikten sonra beyne ritmik olarak elektrik akımları verdiğimiz bu işlem ortalama 5-10 dakika sürmektedir. Anestezik ilaç verildiği için hasta için oldukça konforlu olan bu tedavi yönteminde hasta herhangi bir ağrı hissetmediği gibi aynı zamanda tedavisinde de dramatik bir iyileşme gözlemlemekteyiz”.
BİHA