Şanlıurfa'da 15 Mart
2023'te yaşanan sel felaketinde Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi ve Mozaik Müzesi de
büyük hasar gördü. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yürütülen acil onarım
çalışmaları yaklaşık 11 ay sürdü. Çalışmalar sonrası müzeler kısa süre önce yeniden
ziyarete açıldı.
Müzede, Taş Tepeler Projesi kapsamındaki kazılardan çıkarılan 81 eser de ilk kez ziyaretçiyle buluşuyor.
Açılış sonrasındaki ilk hafta sonunda müzeyi binden fazla kişi ziyaret etti.
Müzelerin açılmasıyla, turistlerin Şanlıurfa'da daha fazla zaman geçirmesi ve bu durumun özellikle esnaf ve otellere ekonomik katkı sunması bekleniyor.
Şanlıurfa Bölgesel Turist Rehberleri Odası (ŞURO) Genel Sekreteri ve Turist Rehberleri Birliği (TUREB) Denetim Kurulu Başkanı Müslüm Çoban, BİHA’ya, müzelerin açılmasının turizmcileri sevindirdiğini, Şanlıurfa turizmini olumlu yönde etkileyeceğini söyledi.
Çoban, yapılan istatistiksel çalışmalara göre, iki müze açık olduğunda turistlerin Şanlıurfa'da kalış süresinin en az 3 saat arttığını belirtti. Çoban, bu durumundan esnaf ve otellerin ekonomik anlamda daha çok faydalanacağını vurguladı.
ÇOBAN: EN ÇOK ZİYARET EDİLEN 5 MÜZEDEN BİRİ
Müzelerin, Şanlıurfa turizminin önemli ayaklarından biri olduğunu ve Göbeklitepe, Karahantepe ve Nevali Çori'den çıkarılan tarihi buluntularla Türkiye'de en çok ziyaret edilen 5 müzeden biri olduğuna vurgu yapan Çoban, şunları kaydetti:
“Arkeoloji Müzesi ve Mozaik Müzesi’nin açılması hem biz turizmcileri hem de Şanlıurfa kamuoyunu sevindirdi. Özellikle Şanlıurfa turizminin önemli ayaklarından ve destinasyonlarından biridir. Göbeklitepe, Karahantepe ve Nevali Çori’den çıkarılan ve diğer tarihi buluntularla Türkiye’de neredeyse en çok ziyaret edilen 5 müzeden biri. O bakımdan müzemizin açılması Şanlıurfa turizmine olumlu yönde etkisi olacaktır.”
“TURİSTLER EN AZ 3 SAAT DAHA FAZLA ZAMAN GEÇİRECEK”
Müzelerin açılmasıyla turistlerin Şanlıurfa'da daha fazla zaman geçireceğini ve bu durumun da esnaf ve oteller için de olumlu bir gelişme olacağını kaydeden Çoban, konuşmasını şöyle tamamladı:
“Şanlıurfa Turist Rehberler Odası olarak yapmış olduğumuz istatistiki çalışmada iki müze açık olduğunda turistlerin Şanlıurfa’da kalış süresi en az 3 saat artıyor. 3 saat anımsanmayacak bir süre. Bazı durumlarda Şanlıurfa’da geceleme sayısı artıyor, turist burada daha fazla kaldığı için en azından 1 öğle yemeği ya da akşam yemeği yemiş oluyor. Bu da esnafa ve otellerimize katkı sağlıyor.”
Çoban ayrıca, Şanlıurfa'nın en önemli eserlerinden biri olan ve Şavak Yıldız tarafından bulunan Bereket Heykeli'nin de müzede sergileniyor olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
ULUDAĞ: YENİ 81 PARÇA TEŞHİRE ÇIKARILDI
Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi Müdürü Celal Uludağ, sel sonrası tadilata giren Mozaik Müzesi'nin de 15 Şubat'ta ziyarete açıldığını hatırlatarak, her iki müzenin estetik ve çeşitlilik anlamında güncellendiğini söyledi.
Uludağ, müzenin yeniden açılmasıyla, Taş Tepeler Projesi kapsamındaki kazılardan çıkarılan 81 eserin de ilk kez ziyaretçilere sunulduğunu vurguladı.
Teşhire çıkarılan eserler arasında Göbeklitepe ve Karahantepe gibi önemli arkeolojik alanlarda bulunan 'domuz heykeli', 'kızıl akbaba heykeli', ve 'leopar heykeli' gibi önemli eserlerin bulunduğunu ifade eden Uludağ, şunları kaydetti:
“2023 yılında yaşanan sel felaketinde Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi de olumsuz etkilendi. Bu etkilerin azaltılmasına yönelik Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından acilen ihale süreci başlatıldı. 11 aylık bir çalışma sonrasında özellikle müzenin teknik aksamlarındaki hasarlar giderilerek Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi yeniden ziyarete açıldı. Açılışla beraber özellikle Taş Tepeler Projesi kapsamında yapılan kazılardan ortaya çıkarılan 81 parça teşhire çıkarıldı. Bu eserlerden en önemlileri Göbeklitepe’den çıkarılan ‘domuz heykeli’ Karahantepe’den çıkarılan ‘kızıl akbaba heykeli’, yine Karahantepe’den çıkarılan ‘leopar heykeli’ ve diğer heykeller ziyaretçilerle buluşmaya hazır hale getirildi.“
“ESERLER GÜVENLİ ALANA ALINDI”
Uludağ, yaşanan sel felaketi sonrasında, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Şanlıurfa Valiliği'nin koordinasyonuyla müzenin depolarında bulunan eserlerin güvenli bir alana taşındığı ve temizlik ve tasnif çalışmalarının yapıldığı belirterek şöyle konuştu:
“Yaşanan sel felaketinden hemen sonra Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ilgili birimleri ve Şanlıurfa Valiliği’nin destekleriyle beraber müze depolarında bulunan eserler güvenli bir şekilde güvenli bir şekilde bir alana alındı. Bu alanda, eserler temizlik ve tasnif çalışmalarına tabi tutuldu. Yine yeni güvenli bir alanda muhafaza altına alındı. Çalışmalar müzemizde devam ediyor. Bitiş süreci 2024 Kasım ayı olarak görülüyor. Çalışmalar tamamlandığında eserler yine Şanlıurfa Arkeoloji Müzesindeki depolardaki yerlerini tekrardan alacak.”
“MOZAİK MÜZESİ DE ZİYARETE AÇILDI”
Celal Uludağ, hem Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi'nin hem de Mozaik Müzesi’nin teşhir salonlarının yenilenmesi, vitrinlerin yenilenmesi, özellikle mozaiklerin üzerindeki estetiklerin yenilenmesi noktasında çok başarılı çalışmalara imza atıldığını kaydetti. Uludağ, “Hem görsel anlamda hem de eser çeşitliliği anlamında müze kendini yeniden güncellemiş oldu” dedi.
İLK HAFTADAN YOĞUN İLGİ
Müzenin tekrar ziyarete açılmasıyla, kentte müzeye karşı büyük bir ilgi olduğunu ve turizmcilerin yoğun talepleriyle karşılaşıldığını ifade eden Uludağ, müzenin hafta sonu ortalama 1000 ziyaretçiye ev sahipliği yaptığı bilgisini verdi. Uludağ, önümüzdeki turizm sezonunda daha yoğun bir ziyaretçi trafiği umduklarını kaydetti.